Odkrijte NIVEA svet

Iščem informacije ali izdelke za

Spoznajte NIVEA izdelke za zaščito pred soncem.

nivea-world-is-our-skin-header-image

SVET JE NAŠA KOŽA

Skrb za kožo pomeni skrb za svet okrog nas. Vse, kar vpliva na naš planet, vpliva tudi na nas, naše zdravje in kožo. Tako kot NIVEA spoštuje naravno ravnovesje človeške kože, mi spoštujemo naravo samo. Prav zato smo na vsakem koraku zavezani trajnosti. Ustvarjanje najvarnejše, najučinkovitejše in trajnostne nege kože je potovanje. Verjamemo v nenehno izboljševanje. Zato delamo korake k resnično trajnostnim inovacijam za kožo v vsem, kar delamo – od formul do načina, kako proizvajamo in pakiramo svojo nego kože, ter še mnogo več.

onlooking-woman-wind-turbine-solar-panel

hand-holding-leaf

Prizadevamo si uporabljati sestavine iz virov, ki znova zrastejo ali so na drug način samoobnovljivi. Odprti smo za najbolj trajnostne rešitve, kar lahko vključuje uporabo sintetičnih sestavin namesto naravnih virov.

Naša filozofija pri embalaži je »zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj«. Svoje proizvodne metode in embalažo nenehno izpopolnjujemo, da bi porabili manj energije in surovin ter zmanjšali izpuste.

Poleg tega poskrbimo, da je vsak, ki sodeluje pri ustvarjanju izdelkov za nego kože NIVEA, obravnavan tako, kot želimo biti obravnavani sami: s spoštovanjem in skrbnostjo.

Sledite nam na našem potovanju in odkrijte, kako se pri znamki NIVEA nenehno trudimo, da je naša interakcija s svetom kar najbolj skrbna, da bi ustvarili nego kože, ki ščiti kožo in naravo.

NABAVA VIROV

shredded-leaves-seeds-close-up

TRAJNOSTNO OD VSEGA ZAČETKA

Dobre stvari prihajajo iz najboljših možnih virov. Zato poskrbimo, da je vse, kar vključimo v izdelke NIVEA, varno in zdravo za uporabo – in zato si prizadevamo za uporabo trajnostno pridobljenih surovin, kadar je to mogoče. Naše raziskovalne ekipe ves čas iščejo nove, še boljše sestavine in alternativne vire, da bi bil naš vpliv na okolje čim manjši. 

ODGOVORNA NABAVA VIROV

Velika večina dobaviteljev znamke NIVEA izpolnjuje družbene in okoljske zahteve iz našega kodeksa ravnanja za dobavitelje, mi pa jim aktivno pomagamo pri doseganju naših visokih standardov. 

Pridružili smo se boju proti krčenju gozdov, da bi zaščitili biotsko raznovrstnost in podnebje planeta. Krčenje gozdov je eden od najpomembnejših vzrokov podnebnih sprememb. Brez gozdov mnoge vrste izgubijo svoj življenjski prostor, Zemlja pa svoja »zelena pljuča«. Kot del našega boja proti krčenju gozdov uporabljamo papir, ki ima certifikat organizacije Forest Stewardship Council (FSC), in načrtujemo, da bomo do leta 2020 nabavljali izključno papir s certifikatom FSC ali recikliran papir.

Vse to aktivno spodbujamo, ker želimo, da je naša nega kože tako nežna do planeta, kot je do kože.

 

NIVEA-responsible-sourcing-GIF

TRAJNOSTNI VIRI PALMOVEGA OLJA

Nekatere sestavine v izdelkih NIVEA so pridobljene iz olja palmovih jedrc – pravzaprav so derivati palmovega olja uporabljeni v 70 % vseh kozmetičnih izdelkov. Težava pri palmovem olju je v tem, da se prostor za plantaže oljnih palm pogosto pridobi tako, da se uničijo velika območja deževnega gozda. Verjamemo, da je treba palmovo olje pridobivati trajnostno, saj le tako ne prispevamo h krčenju gozdov. Nadomeščanje palmovega olja z drugim rastlinskim oljem ni najboljša možnost, ker ima pridelek palmovega olja zelo velik donos.  Alternativno rastlinsko olje z manjšim donosom bi bilo zato manj trajnostno, saj bi potrebovali več zemlje za pridelavo kultur. 

Namesto tega spodbujamo svoje partnerje v celotni dobavni verigi, da začnejo uporabljati trajnostno pridelano palmovo olje. Beiersdorf se je pridružil organizacijama Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO) in Forum for Sustainable Palm Oil (FONAP). 

Skladno z našim »zemljevidom trajnostnega palmovega olja« smo na poti k nabavi izključno certificiranih trajnostnih derivatov olja palmovih jedrc po vsem svetu. To vključuje našo podporo razširjenim merilom za certificiranje organizacije FONAP za bolj trajnostno olje palmovih jedrc – npr. zmanjšanje ciljnih vrednosti za toplogredne pline in prepoved plantaž palm na šotni zemlji in drugi zemlji, bogati z ogljikom.

Naš cilj za leto 2020 je nabavljati vse Beiersdorfove surovine, ki temeljijo na palmovem olju (iz jedrc), iz trajnostnih virov. Do leta 2018 smo pokrili že 63 % količine surovin na osnovi palm s trajnostnimi, certificiranimi surovinami (v skladu s standardom »Mass Balance« organizacije RSPO). Dokler ne dosežemo svojega cilja popolne zamenjave do leta 2020, bomo še naprej zmanjševali preostali delež naših surovin s surovinami s certifikati trajnosti (model »Book and Claim« organizacije RSPO).

Leta 2018 smo prvič sodelovali v gozdnem programu organizacije Carbon Disclosure Project (CDP) in prejeli odlično oceno za svoj trud v boju proti krčenju gozdov v naši dobavni verigi za palmovo olje.

 

RSPO-NIVEA-certification

honeycomb-close-up-honeybee

IZBIRANJE NAJBOLJ TRAJNOSTNIH VIROV

Naj gre za obnovljive in naravne ali sintetične sestavine: za znamko NIVEA so pri nabavi sestavin najpomembnejša merila varnost, kakovost in trajnost. 

NIVEA pogosto izbere naravne in naravno pridobljene sestavine, ki podpirajo naravne funkcije kože. Pri naravnih in naravno pridobljenih sestavinah je dobro tudi to, da so obnovljive. Mnoge surovine, ki jih uporabljamo pri znamki NIVEA, so zelo razširjene in samoobnovljive – na primer repično olje ali sončnični vosek v balzamu za ustnice, ki izvira iz polj, ki cvetijo vsako leto. Prizadevamo si, da svoje naravne in naravno pridobljene sestavine nabavljamo na trajnosten način in tako varčujemo z viri.

Ob upoštevanju celostnega vidika so lahko tudi sintetične sestavine povsem koristne tako za planet kot kožo:  v mnogih primerih so sintetično proizvedene sestavine čistejše in imajo bolj dosledno kakovost. Poleg tega pri razvoju sestavine v laboratoriju ne potrebujemo polj za gojenje rastlin, poljščin pa tudi ni treba zalivati. Namesto tega se lahko ta polja in vodo porabi za gojenje hrane. V nekaterih primerih so tako sintetično pridobljene sestavine lahko bolj virom prijazna izbira. 

Namreč: NIVEA ima pri skrbni izbiri sestavin širšo perspektivo – obenem pa sta zdravje in varnost vaše kože vedno njena prednostna naloga.

 

nivea-synthetic-out-natural-in

KAKŠNA JE RAZLIKA MED »NARAVNO« IN »NARAVNO PRIDOBLJENO« SESTAVINO?

Naravni izdelki, kot so esencialna olja, so izdelani neposredno iz naravnih surovin. Iz surovin so pridobljeni s pomočjo fizikalnih procesov (npr. destilacije) ali drugih postopkov priprave, vključno s tradicionalnimi (npr. ekstrakcija s topili), brez namernih kemičnih sprememb. 

Pri naravno pridobljenih sestavinah pa so surovine, npr. kokosovo olje, preden jih vključimo v svoje formule, npr. kot maščobne alkohole, dodatno predelane. Pridobljene so s pomočjo določenih kemičnih in/ali bioloških procesov.

 

open-coconut-cream-tips-close-up

DOBER NAČIN ZA USTVARJANJE DOBRIH STVARI

Veliko energije vlagamo v razvoj najboljših možnih formul za vašo kožo. Nabavljamo sestavine, ki so varne in podpirajo naravne funkcije kože, ter vse bolj nabavljamo sestavine, ki so prijazne do okolja.

Seveda naša zaveza zaščiti planeta in skupnosti velja tudi za način, kako proizvajamo izdelke NIVEA za nego kože. Trudimo se zmanjšati svoje izpuste CO2, varčevati z energijo in zagotoviti dobre delovne pogoje za vse, ki so vključeni v proizvodnjo izdelkov NIVEA. 

 

hands-through-field-water-droplets-on-skin

nivea-sustainability-value-chain

Ustvarjanje izdelkov NIVEA je skupen trud in čutimo se odgovorne za vse, ki pri tem sodelujejo. Naš kodeks ravnanja za dobavitelje določa visoke standarde za naše dobavitelje in podizvajalce – enake standarde, kot jih upoštevamo tudi sami. Predano varujemo človekove pravice in v svojih dejavnostih in dobavni verigi ne dopuščamo prisilnega ali otroškega dela, korupcije ali diskriminacije. Ne postavljamo pa samo zahtev, ampak dobaviteljem tudi pomagamo vzpostaviti trajnostne dobavne verige. Pomoč drugim pri zaščiti našega planeta je za znamko NIVEA dobrodošla priložnost, da ima pozitiven kolektivni vpliv.

smiling-man

NAŠA ZAVEZA GLEDE PORABE ENERGIJE

Zavezali smo se, da bomo zmanjšali svoje izpuste CO2, in naši energijski cilji so ambiciozni. Do leta 2025 želimo zmanjšati izpuste CO2, povezane z energijo, za 70 odstotkov v primerjavi z letom 2014. In to za vsak izdelek NIVEA, ki ga proizvedemo! Najprej smo pregledali energijsko infrastrukturo vseh svojih proizvodnih obratov, ki še vedno uporabljajo energijo iz konvencionalnih virov. Do konca leta 2018 smo dosegli že 59-odstotno zmanjšanje. Vsi obrati so začeli uporabljati obnovljivo energijo, vključno z velikima proizvodnima centroma v Nemčiji in Španiji, izjema so naše tovarne v Mehiki in Nigeriji. Načrtujemo, da bomo do leta 2020 povsod, kjer proizvajamo izdelke NIVEA, uporabljali samo obnovljivo energijo, kar bo občutno zmanjšalo naše izpuste toplogrednega plina.

nivea-co2-emissions

ZMANJŠANJE ODPADKOV

paper-packaging-open-water

plants-under-sun

ODPADKI SO VIR!

NIVEA se je že zgodaj zavezala obljubi »nič odpadkov na odlagališča« – in to smo že dosegli! Nobeden od naših vzpostavljenih proizvodnih centrov ne pošilja odpadkov na odlagališča. Namesto tega vse odpadke recikliramo ali sežgemo, da pridobimo toploto in elektriko. To pomeni, da naši proizvodni odpadki ne končajo v okolju. Namesto da bi se jih znebili, odpadke spremenimo v nove materiale ali vir energije.

nivea-aluminium-savings

ZMANJŠANJE ODPADKOV PRIHRANI VIRE

Dejstvo, da odpadkov ne pošiljamo na odlagališča, je samo ena plat zgodbe. Manjša količina vseh odpadkov pomeni manj onesnaževanja in manjšo porabo dragocenih virov. Prav zato nenehno izboljšujemo procese načrtovanja in proizvodnje, saj želimo preprečili odpadke povsod, kjer lahko. Značilen primer: naš priljubljeni NIVEA pločevinasti lonček. Včasih smo nabavljali velike, pravokotne aluminijaste plošče, iz katerih smo izrezali stranske dele, pokrovčke in dna pločevinastih lončkov. Proti koncu leta 2017 smo ta proces spremenili in prešli na že narezane aluminijaste dele. S tem prihranimo 54 g odpadnega aluminija na ploščo, kar znese skupno 14 ton aluminija na leto. Manj materialov, ki jih je treba pošiljati sem in tja, in manj odpadkov za recikliranje pomeni tudi manj goriva za prevoz in manj izpustov CO2.

EMBALAŽA

paper-cup-recycling-sign

FILOZOFIJA TRAJNOSTNE EMBALAŽE

Poskrbeti želimo, da bi bili vsi vidiki naših izdelkov trajnostni – vključno s prvo stvarjo, ki jo vidite pri vsakem izdelku NIVEA: njegovo embalažo. Že leta 2009 smo v svoj načrt vključili okolju prijazno embalažo. Z upoštevanjem načela »ne uporabi, zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj« uporabljamo embalažo, ki izdelke NIVEA ohranja varno sveže, obenem pa se naš vpliv na okolje postopoma zmanjšuje.

person-applying-cream-on-hand

MANJ JE VEČ

Ker za svoje embalaže porabimo manj materiala, varčujemo z dragocenimi viri in pomagamo preprečiti kopičenje odpadkov. Značilen primer: naše kreme za roke. Ko smo leta 2016 prešli na lahke pokrovčke tub, smo samo v prvem letu prihranili okrog 50 ton polipropilena. Že leta 2013 smo uvedli pakiranja za ponovno polnjenje, kot jih najdete pri NIVEA Creme Soft kremnem gelu za tuširanje ali tekočemu milu. Če plastenko NIVEA Creme Soft gela za tuširanje ponovno napolnite iz tega pakiranja, namesto da bi kupili novo plastenko, lahko prihranite 75 odstotkov odpadkov!

RECIKLIRANJE: VEDNO ZNOVA IN ZNOVA

Prizadevamo si uvesti krožno gospodarstvo, tako da povečujemo uporabo recikliranih materialov v embalažah. NIVEA s tem prispeva k Beiersdorfovemu cilju, da bo v Evropi do leta 2025 v plastični embalaži kar 25 odstotkov recikliranega materiala. Pomemben delež embalaž izdelkov NIVEA je mogoče reciklirati že danes. V okviru Beiersdorfovega cilja za leto 2025 pa želimo do takrat uvesti embalažo, ki jo je mogoče v celoti reciklirati, kompostirati ali ponovno uporabiti.

hand-touching-bark-tree-rings

nivea-plastic-pledge

PO UPORABI

hand-in-water-woman-in-water

SPOŠTOVANJE OCEANOV

Ker želimo, da imajo naši izdelki čim manjši vpliv na okolje, delamo vse, kar je v naši moči, da nemudoma in učinkovito rešimo morebitne težave. Vzemimo za primer mikroplastiko: že leta 2013 smo se odločili, da v naših izdelkih postopoma ukinemo plastične luščilne delce, narejene iz polietilena. Dve leti kasneje so bile vse naše formule brez mikrodelcev. Vendar se nismo ustavili: najkasneje do leta 2020 želimo iz vseh naših izdelkov NIVEA, ki se sperejo s kože, kot so geli za tuširanje in šamponi, ukiniti vsakršno mikroplastiko v skladu z opredelitvijo Programa Združenih narodov za okolje. Da bi dosegli ta cilj, smo iz naših izdelkov, ki se sperejo s kože, izločili sredstva za motnenje v obliki trdnih, v vodi netopnih sintetičnih polimerov.

Naslednji na seznamu je najlon: do konca leta 2020 načrtujemo izločitev vsega najlona iz naših formul brez spiranja.

Noben naš evropski izdelek za zaščito pred soncem ne vsebuje kemičnih UV-filtrov oksibenzona in oktinoksata – sestavin, ki naj bi imeli pomembno škodljiv učinek na koralne grebene. Naši evropski izdelki za zaščito pred soncem torej spoštujejo havajski zakon, sprejet leta 2018, ki prepoveduje uporabo teh sestavin v izdelkih za zaščito pred soncem. Da bi bili na tekočem s trajnostnimi zadevami, stalno spremljamo nova znanstvena odkritja in jih ocenjujemo glede na sestavine, ki jih uporabljamo v svojih izdelkih – pripravljeni smo ukrepati, če bi se nam to zdelo potrebno.

 

MIKROPLASTIKA

Javna razprava o mikroplastiki je zelo kontroverzna in pogosto kompleksna, saj niti dandanes še ne obstaja mednarodno zavezujoča opredelitev izraza »mikroplastika«. Za nas mikroplastika pomeni trdne, v vodi netopne plastične delce, ki so veliki 5 milimetrov ali manj in niso biološko razgradljivi. Zanašamo se tudi na utemeljeno opredelitev organizacije UNEP (Program Združenih narodov za okolje) ter upoštevamo široko sprejeto znanstveno mnenje.

sources-of-primary-microplastic

Ali ste vedeli, da so sintetične tkanine eden od glavnih virov mikroplastike v oceanih? Nasprotno pa izdelki za osebno nego predstavljajo samo dva odstotka. Kljub temu sta NIVEA in Beiersdorf že kmalu prepoznala potrebo po takojšnjem ukrepanju. Zato smo v vseh svojih formulah postopoma opustili mikrokroglice in iščemo nove alternative, ki so varne za okolje. 

leaf-close-up-person-applying-cream

V preteklosti smo v izdelkih za umivanje telesa, ki se sperejo (pilingi, geli za tuširanje itd.), uporabljali majhne trdne plastične delce iz polietilena, tako imenovane mikrokroglice, da smo dosegli koži prijazen luščilni učinek. Leta 2013 se je znamka NIVEA odločila, da polietilenske luščilne delce zamenja z okolju prijaznejšimi alternativami. Od leta 2015 naši izdelki ne vsebujejo nobenih mikrokroglic. NIVEA namesto tega uporablja celulozo, silicijev dioksid in ricinusov vosek. Celuloza je biorazgradljiv organski material, ki ga najdemo tudi v rastlinskih vlaknih. Silicijev dioksid je po svoji kemijski sestavi podoben kvarcu, ricinusov vosek pa je naravna, biološko razgradljiva surovina s trdo, vosku podobno teksturo.

Izločitev mikrokroglic je bila le prvi korak. Intenzivno si prizadevamo, da bi povsem zamenjali sestavine na osnovi mikroplastike, ki se uporabljajo za motnenje nekaterih naših izdelkov, kar jim daje značilno barvo in videz.

Naš cilj je, da bomo do leta 2020 po vsem svetu končali prenovo formul za vse svoje izdelke, ki se sperejo s kože, tj. gele za tuširanje in šampone. Obenem bomo zamenjali najlonske sestavine, ki jih uporabljamo za izboljšanje teksture in senzornega občutka nekaterih izdelkov, ki se ne spirajo. To so izdelki, ki dlje časa ostanejo na koži, kot so nekatere kreme za obraz. Zagotavljamo vam, da je ukinitev mikroplastike v vseh izdelkih NIVEA po svetu naša prednostna naloga.

 

green-gel-close-up

RAZTOPLJENI IN GELU PODOBNI SINTETIČNI POLIMERI

Kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego lahko vsebujejo tudi raztopljene in gelu podobne sintetične polimere, ki jih včasih imenujemo tudi »tekoča plastika«. Ti sintetični polimeri so bili v nekaterih državah vključeni v razpravo o mikroplastiki. Toda te snovi se pomembno razlikujejo od mikroplastike, kot jo razumejo in opredeljujejo širši znanstveni krogi in denimo neodvisne organizacije, med katere sodi Program Združenih narodov za okolje. Raztopljeni in gelu podobni polimeri glede na trenutno stanje raziskav niso del globalne težave onesnaženosti voda s plastiko. Ker pa želimo nenehno izboljševati svoje formule in biti med vodilnimi v trajnostnih inovacijah, podpiramo nadaljnje raziskave o vplivu sintetičnih polimerov na okolje in bomo v prihodnosti uporabljali vse več tako imenovanih biopolimerov. Pri tem pa bomo poskrbeli, da bodo izdelki NIVEA zagotavljali enako prijaznost do kože in visoko kakovost, kot ste ju vajeni.
NE SPREGLEJTE

ODKRIJTE VEČ

Preberite zakaj znamki NIVEA ni vseeno in katere pomembne sestavine vsebujejo naši izdelki.

Poštenost in preglednost

postenost-preglednost-nivea

Všeč nam je, da se naši izdelki dotikajo življenj po vsem svetu. In zavedamo se odgovornosti, ki jo to prinaša. To zavedanje je v jedru vsega, kar počnemo, in je gonilna sila naših prepričanj in vrednot.

Sestavine v NIVEA izdelkih

sestavine-nivea-izdelki

Spoznajte sestavine, ki se skrivajo v NIVEA izdelkih in preverite njihove funkcije in zakaj so pomembne.