rastline na soncu

Naša vizija: podnebna nevtralnost

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

NAŠA VIZIJA: PODNEBNA NEVTRALNOST

Boj proti podnebnim spremembam je najpomembnejši okoljski izziv človeštva. Zato si je NIVEA na ravni podjetja postavila ambiciozne podnebne cilje, ki so v skladu z najnovejšo podnebno znanostjo. Ti cilji ne predvidevajo samo pomembnega zmanjšanja emisij CO2 v naših proizvodnih obratih, temveč tudi razširitev na posredne emisije, povezane s sestavinami in embalažnimi materiali, ki jih uporabljamo za naše izdelke NIVEA.

Z zmanjšanjem naših skupnih emisij – vzdolž celotne vrednostne verige za 30 odstotkov do leta 2025 glede na leto 2018 – NIVEA prispeva svoj delež k upočasnitvi globalnega segrevanja. Ta cilj je, v skladu s priporočili neodvisnih znanstvenikov, omejitev dviga globalne temperature na 1,5 °C.

 


KAKO NIVEA RAZVIJA OKOLJU PRIJAZNE IZDELKE ZA NEGO KOŽE?

Prvi korak k razvoju podnebno prijaznejših izdelkov za nego kože je transparentnost glede našega ogljičnega odtisa. Odtis CO2 naših izdelkov merimo z analizami življenjskega cikla v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in v skladu s širše sprejetimi znanstvenimi standardi. Te analize zajemajo vse izpuste toplogrednih plinov na vsaki stopnji življenjskega cikla posameznega izdelka.

Na podlagi rezultatov teh analiz lahko identificiramo načine, potrebne za zmanjšanje CO2 odtisa naših izdelkov. Na primer, uporaba sestavin s trajnostnim certifikatom ali vključevanje recikliranih materialov v našo embalažo.

ODKRIJTE VEČ O ŽIVLJENJSKEM CIKLU NAŠIH IZDELKOV

PRIDOBIVANJE VIROV

1 PRIDOBIVANJE VIROV

Življenjski cikel izdelka se prične, ko vire izločimo iz okolja in obdelamo. Ta faza se konča, ko izdelčne sestavine vstopijo v proizvodne obrate NIVEA.
prozvodnja

2 PROZVODNJA

Proizvodna faza se prične, ko izdelčne sestavine vstopijo v naše proizvodne obrate in se konča, ko končni izdelek zapusti naš proizvodni objekt.
distribucija

3 DISTRIBUCIJA

Izdelki so distribuirani uporabnikom in so lahko skladiščeni na različnih točkah dobavne verige. Distribucijska veriga vsebuje transport od tovarniških vrat do skladišč ali trgovin, kot tudi do potrošnikovega doma.
uporaba

4 UPORABA

Faza uporabe opisuje, kako naj bi potrošnik uporabljal izdelek. Uporaba naših izdelkov za nego kože ne proizvaja izpustov CO2, pa vendar so z uporabo naših izdelkov povezani določeni izpusti, kot denimo energija, potrebna za segretje vode, potrebne za izpiranje izdelkov s kože. Izpusti, ki nastanejo med fazo uporabe so izven našega nadzora in jih posledično ne moremo upoštevati pri nevtralizaciji izpustov naših izdelkov.
konec življenja

5 KONEC ŽIVLJENJA

Faza konca življenja izdelka se prične, ko uporabnik izdelek in njegovo embalažo zavrže, in konča, ko se izdelek vrne v okolje kot odpadek ali vstopi v življenjski cikel drugega izdelka, na primer kot recikliran izdelek.

ONKRAJ ZMANJŠEVANJA: 100-ODSTOTNO PODNEBNO NEVTRALIZIRANI IZDELKI NIVEA

Poleg zmanjšanja emisij CO2 si NIVEA prizadeva stopiti še korak dlje – preostale neizogibne misije vaših priljubljenih izdelkov želi kompenzirati s podnebnimi projekti in jih tako narediti 100-odstotno podnebno nevtralizirane.

Leta 2021 smo predstavili našo prvo linijo podnebno nevtraliziranih izdelkov: Naturally Good za nego obraza. Po principu merjenje, zmanjševanje in kompenziranje, nadaljujemo s širitvijo nabora naših 100-odstotno podnebno nevtraliziranih izdelkov.  

KLIMATSKO NEVTRALIZIRANA NEGA OBRAZA NIVEA NATURALLY GOOD

NIVEA s ponosom predstavlja svojo prvo klimarsko nevtralizirano linijo za nego obraza Naturally Good. Potrudili smo se, da izdelki niso le naravno dobri za vašo kožo, temveč tudi prijaznejši do okolja.

 • Zložjlive škatlice, v katerih so izdelki zapakirani, so narejene iz 89,6 % recikliranega papirja, ki pomaga ohraniti dragocene naravne vire.
 • Naše formule vsebujejo 99 % sestavin naravnega izvora, kot tudi organsko pridelana negovalna olja in izvlečke.
 • Proizvodnja naših lončkov iz reciklirane plastike prva kombinira uporabo materialov na osnovi rastlin in fosilnih goriv. Čeprav proizvodnja še ne temelji v celoti na materialih rastlinske osnove, zagotavljamo, da je ekvivalentna količina, ki je potrebna za naše lončke, integrirana v proces. To je verificirano in garantirano z neodvisnim certifikatom ISCC Plus.
 • 100 % elektrike, ki jo porabimo za proizvodnjo naših formul v izdelkih za nego obraza, pridobimo iz obnovljivih virov. 
Natural Good NIVEA

Čeprav smo uspeli znatno zmanjšati izpuste CO2 pri proizvodnji izdelkov za nego obraza NIVEA Naturally Good, smo želeli iti še dlje. Zatorej smo se odločili uravnotežiti preostale izpuste CO2 s podporo klimatskih projektov v Vichadi (Kolumbija). Prosimo, oglejte si naš pregled projektov za več informacij.

 

RAZIŠČITE NAŠO LINIJO PODNEBNO NEVTRALIZIRANIH GELOV ZA TUŠIRANJE

Naši novi geli za tuširanje so še bolj trajnostni kot do sedaj:
 • Inovativna formula vsebuje olja za zaščito kože in vitamine, obenem pa ne vsebuje mikroplastike in je 99 % biorazgradljiva. 100 % sestavin, pridobljenih iz palmovega olja (olja palmovih jedrc), je pridobljenih trajnostno.
 • Embalaže so 25 % lažje kot do sedaj in narejene iz 97 % reciklirane PE (neprosojne plastenke) ali PET (prosojne plastenke) plastike. Lažja embalaža pomeni tudi manj izpustov pri transportu. Te izboljšave vodijo k splošnemu zmanjšanju izpustov, povezanih z embalažo za – 32 %*, na osnovi primerjave z novo in sedanjo 250 ml plastenko.
 • Linija je izdelana v našem proizvodnem obratu v Berlinu, ki od leta 2022 deluje izključno na elektriko iz obnovljivih virov in bioplin.
 • Preostanek izpustov CO2, ki jih povzročijo naši geli za tuširanje, bo uravnotežen s podporo klimatskih projektov v severni Keniji. Prosimo, oglejte si naš pregled projektov za več informacij.


*32 % manj izpustov CO2 z uporabo reciklirane plastike. Primejava s predhodno embalažo, narejeno iz deviške plastike.

PREBERITE VEČ O NAŠI KLIMATSKO NEVTRALIZIRANI KREMI NIVEA SOFT

NIVEA Soft
NIVEA Soft
 • Formula univerzalne kreme NIVEA Soft vsebuje 95 % sestavin naravnega izvora in je 98 % biorazgradljiva.
 • Poleg tega je njena formula v celoti narejena z elektriko iz obnovljivih virov.
 • Zahvaljujoč novi formuli smo ogljični odtis kreme NIVEA Soft znatno zmanjšali:
 • vsaj 40 % zmanjšanje izpustov CO2, povezanih z našimi sestavinami, v primerjavi s prejšnjo formulo,
 • vsaj 20 % zmanjšanje emisij CO2 na celotni ravni izdelka.
 • Preostale izpuste CO2 kreme NIVEA Soft bomo uravnotežili s podporo podnebnega projekta ponovne pogozditve v Paragvaju. Prosimo, oglejte si naš pregled projektov za več informacij.

KAKO NIVEA PODPIRA NARAVNO ABSORBCIJO CO2?

V letu 2022 pričenjamo novo poglavje v našem prizadevanju za zaščito našega planeta, s certificiranimi podnebnimi projekti, ki podpirajo naravno absorbcijo CO2, na primer s pogozdovanjem.

Ko izbiramo klimatske projekte poskrbimo, da je naš pozitiven vpliv stvaren, merljiv, trajen in potrjen s tretje strani. To dosežemo s sodelovanjem s strokovnimi organizacijami in podporo le tistih projektov, ki so certificirani in redno revidirani na podlagi eksternih mednarodnih standardov, kot sta Preverjeni ogljikov standard (VCS) ali Zlati standard.

 

KATERE PROJEKTE ZA ZAŠČITO PODNEBJA PODPIRAMO?

Sajenje dreves z zajemanjem in shranjevanjem ogljikovega dioksida je eden od najbolj neposrednih prispevkov boju proti podnebnim spremembam. A ti podnebni projekti so več kot to: ustvarjajo priložnosti za nove zaposlitve, izboljšujejo kakovost življenja za najbolj ranljive in vračajo biodiverziteto. Trije od naših trenutnih projektov za regeneracijo gozda so v Južni Ameriki.

© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Obnova gozda Guanaré v Urugvaju:

Več kot 300 let je bilo področje v Guanaréju namenjeno pašnikom za živino. Živinoreja je močno zaznamovala ruralno pokrajino zahodnega Urugvaja. Skupaj z redkimi priložnostmi za delo, slabimi delovnimi pogoji in izginjajojočo biodiverziteto. Projekt obnove gozda Guanaré pomaga pri zasejevanju primarno evkaliptusovih dreves: 21.000 hektarov in preko 1000 semen v vrsti na hektar. S tem bodo nastali trajnostni manjši gozdovi, obenem pa bo prostor tudi za pašnike. Novi gozdni habitat vrača biodiverziteto, pomaga pri razvoju trajnostne lesne industrije (FSC standard) in pripomore k boljšemu regijskemu razvoju. 

Paragvaj
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Ponovna pogozditev v Paragvaju:

Več kot 500 let je Paragvaj uporabljal večino svojih travnikov in prerij za živinorejo, saj je glavni izvozni artikel dežele visokokakovostna govedina. Medtem ko krčenje gozdov še vedno grozi Amazonskemu deževnemu gozdu, je postalo ključnega pomena pogozdovanje obširnih, degradiranih travnatih površin z namenom zmanjšanja pritiska na južnoameriške naravne vire in omejevanje škodljivih ogljikovih izpustov iz zemljine atmosfere. Projekt, ki je nastal v vzhodnem Paragvaju, je že poskrbel za ponovno pogozditev več kot 2.700 hektarov zemlje, z več kot 1.100 hektarov v načrtu za prihodnja leta. Obenem pomaga lokalnim, depriviligiranim skupnostim v Paragvaju z ustvarjanjem pravičnih zaposlitev, plač in šolanj delavcev, priložnostih za ženske, da utrdijo spolno enakost, in pri izboljšanju infrastrukture.

Kolumbia
© South Pole: afforestation and biodiversity projects´ media content rights are reserved.

Vichada – Kolumbia:

Projekt je nastal v porečju reke Orinoko, ki se ponaša z neverjetno biodiverziteto in je dom dveh ekosistemov, ki sta kritično ogrožena zaradi krčenja gozdov. Namen projekta Puerto Carreño je ustvariti komercialno izvedljivo alternativo obsežni živinoreji, ki je razlog za degradacijo pretežnega območja projekta. S povečanim pogozdovanjem v regiji se ogljik absorbira in zadrži, proizvaja se trajnostni les. Pod nadzorom lokalnih strokovnjakov skoraj 200 lokalnih delavcev sadi, vzdržuje in seka skrbno izbrane avtohtone vrste dreves na 3.000 hektarih. Projekt je poskrbel za obrat v načinu obdelovanja zemlje, ki je tako ponovno postala zdravo ogljikovo korito.   

Kenija
© 2022 First Climate

Trajnostno upravljanje travnatih površin v severni Keniji

Ogljik ni shranjen le v gozdovih po vsem svetu, temveč tudi v zdravih tleh, ki vpijajo vodo in postanejo osnova za bujno vegetacijo ter habitat za številne vrste. To naravno ravnovesje pa je lahko porušeno, ko se zemlja stalno in neprekinjeno uporablja za nenadzorovano pašo živine. Tukaj se začne naš projekt, ki se razteza na 2 milijonih hektarov v severni Keniji. Z vzpostavljanjem bolj trajnostnih, krožnih načinov paše, ima zemlja čas, da si opomore in ostane zdrava. Majhna sprememba z velikim učinkom na zaščito podnebja in dobrobit lokalnih skupnosti: s pomočjo več ogljika, shranjenega v zemlji, lahko prst shranjuje tudi več vode v sušnih obdobjih, na ta način pa pomagamo lokalnim skupnostim pri uravnavanju učinkov klimatskih sprememb in suše.

Z vidika biodiverzitete, bodo izboljšane travnate površine in bolj kakovostna paša pomenile tudi bolj zdravo živino in ekosisteme, kot tudi habitat za lokalne divje živali, ki vključujejo štiri endemične ogrožene vrste: črnega nosoroga, Grevyjevo zebro, mrežasto žirafo in antilopo beisa.

Podpora projekta pomembno vpliva tudi na preživetje lokalnih skupnosti, saj bo pomagala pri raznolikosti prihodka skupnosti, zaposlitvah, nabavi surovin in podpori specifičnih potreb varovanja narave, v katere je vpletena - vključno s čisto vodo, izobraževanjem in infrastrukturnimi projekti kot so šolski domovi, nastanitve za učitelje, zagotavljanje vodne infrastrukture, gradnjo in vzdrževanje zdravstvenih objektov.

PODNEBNO NEVTRALNA DEJAVNOST DO LETA 2030

Naša zaveza zaščiti našega planeta in naših skupnosti pomeni tudi način, kako proizvajamo izdelke NIVEA za nego kože v naših proizvodnih obratih. Od konca leta 2019 vse tovarne izdelkov NIVEA delujejo v celoti na elektriko iz obnovljivih virov. Ta zaveza je pomembno zmanjšala naše emisije CO2, povezane z energijo. Vendar pa želimo svoj ogljični odtis še dodatno zmanjšati s splošnim ciljem doseči podnebno nevtralno dejavnost do leta 2030.

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

Želimo biti 100-odstotno transparentni in odgovoriti na vsa vaša vprašanja o trajnosti pri znamki NIVEA. Če na tej spletni strani niste našli vseh odgovorov, ki ste jih iskali, ali želite podrobnejše informacije, nam pišite in z veseljem vam bomo odgovorili