Odgovorno pridobivanje virov

Odgovorno pridobivanje virov

ONE SKIN. ONE PLANET. ONE CARE.

ODGOVORNO PRIDOBIVANJE VIROV

NIVEA uporablja naravne vire za negovalne formule in embalažne materiale. Uporaba teh obnovljivih materialov je pomemben korak stran od gospodarstva, ki temelji na fosilnih gorivih, in s tem proti bolj trajnostni prihodnosti. Pri tem pa je pomemben tudi način gojenja rastlin, ki jih uporabljamo za sestavine in embalažne materiale na rastlinski osnovi. NIVEA si prizadeva ravnati z naravo spoštljivo, zato želimo, da naši cilji prispevajo k ekološkim praksam kmetovanja, preprečijo krčenje gozdov ter podpirajo skupnosti in regije, v katerih rastejo naše sestavine.

Odgovorno pridobivanje virov

Kako namerava NIVEA zagotoviti odgovorno pridobivanje materialov?

NIVEA si je zastavila cilj, da prepreči negativne učinke na okolje in okoljsko škodo zaradi naše uporabe dragocenih naravnih virov. Naš cilj je zato doseči, da bo do leta 2025 sto odstotkov naših obnovljivih sestavin pridobljenih trajnostno, s podporo ekoloških kmetijskih praks.

NIVEA je vključena v ekonomijo trajnostnega palmovega olja (olja palmovih jedrc), ki ne podpira krčenja deževnih gozdov. Od konca leta 2020 uporabljamo samo sestavine na osnovi palmovega olja (olja palmovih jedrc) iz trajnostno certificiranih virov. To velja za 100 odstotkov naših izdelkov po vsem svetu.

.

Kot naravni embalažni material uporabljamo papir in karton. S certifikatom organizacije »Forest Stewardship Council« (FSC) zagotavljamo, da izdelki na osnovi lesa izhajajo iz odgovorno upravljanih gozdov, ki omogočajo okoljske, socialne in ekonomske koristi. Od leta 2019 so vse naše zložljive škatlice izdelane iz materiala s certifikatom FSC.

Način pridobivanja sestavin je pomemben za obstoj ljudi v njihovem izvirnem okolju. Pridelava sestavin naravnega izvora je pogosto odvisna od majhnih posestev v družinski lasti, imenovanih tudi male kmetije. NIVEA skupaj z lokalnimi neprofitnimi partnerji deluje z malimi posestniki na licu mesta, spodbuja pridelavo brez nadaljnjega krčenja gozdov in prispeva k izboljšanju življenjskega standarda in ekonomske situacije teh lokalnih skupnosti.

 
sustainability

Naravna nega kože s karitejevim maslom iz Zahodne Afrike

Karitejevo maslo je vsestransko vlažilno sredstvo – in pogosta sestavina izdelkov za naravno nego kože. Ljudje po vsej Afriki uporabljajo karitejevo maslo že tisoče let, da zaščitijo kožo pred izsušitvijo zaradi vročega subsaharskega podnebja. Zaradi vlažilnih in naravno negovalnih lastnosti je karitejevo maslo postalo nepogrešljivo v negi telesa in kozmetičnih izdelkih po vsem svetu. To visokokakovostno maslo je tudi bistvena sestavina v mnogih izdelkih NIVEA.

Kot člani organizacije Global Shea Alliance (GSA) se zavzemamo za trajnostno pridobivanje karitejevega masla, pri čemer skrbimo tudi za ljudi, ki so vključeni v njegovo proizvodnjo. Naš projekt za male posestnike v Gani in Burkini Faso na primer spodbuja 10.000 nabiralk karitejevih orehov v obdobju petih let – z izobraževanjem, čistimi štedilniki in sajenjem dreves.

 

Spodbujanje etične nege kože z arganovim oljem iz Maroka

Arganovo olje se uporablja v več izdelkih NIVEA zaradi izjemnih lastnosti za nego kože. Maročani to dragoceno olje iz arganovih dreves uporabljajo že tisočletje. Danes trgovina z arganovim oljem zagotavlja podeželskemu prebivalstvu stabilen dohodek in ustvarja delovna mesta, ki preprečujejo depopulacijo podeželja. Arganova drevesa poleg tega pomagajo preprečevati širjenje puščave, saj njihove globoke korenine delujejo kot vodni rezervoarji. To skupnostim omogoča, da ponovno obdelujejo zemljo tam, kjer je bilo prej preveč sušno. Arganovo olje dobivamo od lokalnega dobavitelja na jugozahodu Maroka in prispevamo k njegovi podpori socialnih, ekonomskih in okoljskih projektov ter lokalnega prebivalstva na podeželju.

organic ingredients

Uporaba organskih sestavin za nego kože: izvleček plodov repinca iz Nemčije

Sestavine na rastlinski osnovi iz ekološkega kmetijstva prispevajo k odgovornemu pridobivanju virov, saj je ta pristop pridelave v ravnovesju z naravnimi procesi, uporaba sintetičnih snovi pa je omejena. Zato NIVEA dela s širokim izborom organskih sestavin za nego kože, na primer izvlečkom plodov repinca.

Mnogi se spomnimo repinca iz otroštva. Plodovi imajo drobne bodice, ki se oprimejo oblačil. Bodičasti plodovi izvirajo iz Azije, kjer je prod repinca pogosto uporabljen v zdravilne namene – tudi danes se uporablja v ajurvedski zeliščni in tradicionalni kitajski medicini.

Raziskovalci pri znamki NIVEA so proučili učinke plodu repinca na kožo in odkrili, da njegov izvleček okrepi tvorbo kolagena. Uporabljamo posebno različico ekološko pridelanega repinca, imenovano nuda, ki izvira iz dežele Saška-Anhalt v vzhodni Nemčiji. Izvleček plodov repinca spodbudi nastajanje kolagena v koži in preprečuje, da bi se ta ključna sestavina vezivnega tkiva izgubljala, ter pomaga občutno ublažiti izrazitost gub.

 

Organske sestavine za nego kože

Organic Chamomile: Naturally Good Day Cream for Sensitive Skin

Organska aloja: Naturally Good dnevna krema za sijočo kožo

Organsko olje konoplje: NIVEA Naturally Good dnevna krema z organskim oljem konoplje

Organska aloja: Naturally Good micelarna voda

Organski repinec: NIVEA Naturally Good dnevna krema Anti-Age

Kako se NIVEA zavzema za človekove pravice in industrijo etične nege kože?

NIVEA aktivno zagovarja človekove pravice vzdolž celotne vrednostne verige. Zavzemamo se za zaščito človekovih pravic in v svojem delovanju in dobavnih verigah ne toleriramo nobene oblike prisilnega ali otroškega dela, korupcije ali diskriminacije.

Ustvarjanje izdelkov NIVEA je skupno delo in odgovorni smo za vsakogar, ki je vključen vanj, ne glede na to, ali gre za naše zaposlene ali poslovne partnerje. Tako za interno osebje kot zunanje sodelavce smo pripravili kodekse ravnanja, ki vključujejo zavezujoča načela.

Naš pristop do etičnih poslovnih praks upošteva mednarodno priznana načela in smernice, kot so Splošna deklaracija človekovih pravic in osnovne konvencije Mednarodne organizacije dela (ILO), ter se seveda drži zakonov in zahtev, specifičnih za državo.

 
shaking hands

One Skin. One Planet. One Care.

Želimo biti 100-odstotno transparentni in odgovoriti na vsa vaša vprašanja o trajnostnosti pri znamki NIVEA. Če na tej spletni strani niste našli vseh odgovorov, ki ste jih iskali, ali želite podrobnejše informacijenam pišite in z veseljem vam bomo odgovorili.