NIVEA fiziološka raztopina

FIZIOLOŠKA RAZTOPINA: PRIROČNA POMOČ PRI RAZLIČNIH TEŽAVAH

Bistra tekočina, shranjena v ampulah, ki jih imate lahko vselej pri roki, je obvezna oprema vseh novih staršev. Morda pa niste vedeli, da lahko pride prav tudi vam. Preverite, kaj sploh je fiziološka raztopina in kdaj jo lahko uporabimo.


Mešanica soli in vode

Kaj sploh je fiziološka raztopina? Gre za homogeno mešanico natrijevega klorida (sol) in prečiščene vode, v koncentraciji, kakršna je naravno prisotna v človeškem telesu (0,9 % / 1000 ml). 

Vsestransko uporabna tekočina

Fiziološka raztopina se najpogosteje uporablja v medicini – z njo čistijo rane, uporablja se v infuziji ob dehidraciji, zdravniki pa jo priporočajo za čiščenje nosnih poti pri otrocih in odraslih, saj redči gost nosni izcedek in vlaži sluznico. Nepogrešljiva pa je tudi v povsem vsakdanjih situacijah.
nivea baby fizioloska raztopina - cist nosek

ZA ČIŠČENJE NOSU

S fiziološko raztopino iz nosnih poti odplaknemo alergene, sluz in druge ostanke. Vam in otroku lahko olajša simptome zamašenega nosu in pomaga preprečiti vnetje sinusov. Nepogrešljiva je, če za čiščenje otroškega noska uporabljamo aspirator, saj z njo pred tem zmehčamo sluz.

 

ZA ČIŠČENJE VEK PRI DOJENČKU

Le nekaj kapljic fiziološke raztopine je potrebne, da očistimo dojenčkove veke. Prepojite čisto bombažno blazinico z raztopino in obrišite veko v smeri od zunanjega kotička očesa proti notranjemu. Za vsako oko uporabite čisto blazinico.

ZA SPLAKOVANJE KONTAKTNIH LEČ

Po tem, ko ste leče očistili v tekočini za leče, jih splaknite še s fiziološko raztopino in na ta način preprečite, da bi v oko vnesli nepotrebne kemikalije. A, pozor, fiziološka razopina ne more nadomestiti tekočine za leče.

 

V AEROSOLNI TERAPIJI Z INHALATORJEM

Inhalator sterilno fiziološko raztopino razprši v majhne delce, ki vlažijo dihala. Aerosolna terapija se lahko uporablja ob vnetjih ali preventivno, za otroke in odrasle. Pozor, vedno upoštevajte navodila proizvajalca razpršila.

nivea baby fiziološka raztopina - kontaktne leče
nivea baby fizioloska - prva pomoc

ZA ČIŠČENJE RAN

Fiziološka raztopina v priročnih ampulah je vselej pri roki za čišenje manjših ran in ureznin, ki pogosto spremljajo otroško igro. Rano z njo preprosto speremo, da zmanjšamo možnost vnetja. In, kar ni zanemarljivo – tekočina otroka ne peče in skeli.

 

ZA ČIŠČENJE NOVEGA PIERCINGA

Rana, ki nastane ob luknjanju ušes in piercingu, se običajno celi nekaj mesecev. V tem času pa jo je potrebno redno in skrbno čistiti s fiziološko raztopino in toplo vodo, ki jo nanesete na čisto gazo ali palčke za ušesa.

 

ZA PRIPRAVO DOMAČE "SLUZI"

Otroci uživajo v igranju s priljubljeno sluzjo, ki jo lahko kupite v trgovinah. Še bolj zabavno pa je, če jo naredite kar doma. Potrebujete: lepilo, vodo, fiziološko raztopino, jedilno sodo in jedilne barve. Sestavine zmešajte in nastala bo gnetljiva zmes, ki jo otroci obožujejo.


KORAK ZA KORAKOM DO ČISTIH SINUSOV

NE POZABITE!

 • Pred uporabo fiziološke raztopine temeljito umijte roke.
 • Ampulo odtrgajte in jo odprite tako, da zavrtite njen zgornji del.
 • Odprto ampulo zavrzite po 24 urah – zaprete jo lahko tako, da njen zgornji del obrnete okrog.
 • Ne pijte ali vbrizgavajte vsebine ampule.
 • Če tekočina postane motna, jo zavrzite.
 • Ne uporabljajte fiziološke raztopine za shranjevanje leč.
 • Raztopino lahko za čiščenje nosu uporabljate tudi večkrat dnevno.
nivea baby fizioloska - ampula

Izpiranje nosu s fiziološko raztopino je preprosta, a nadvse učinkovita metoda čiščenja nosu in sinusov. Predlagamo, da se čiščenje lotite zvečer, preden greste spat. Za čiščenje nosu odrasle osebe boste potrebovali več ampul NIVEA BABY raztopine za čiščenja noska.

 1. Postavite se nad umivalnik ali stopite v tuš kabino.
 2. Nagnite glavo malce naprej in na levo stran.
 3. Odprite ampulo in vsebino z močnim pritiskom stisnite v zgornjo (desno) nosnico.
 4. Počakajte, da fiziološka raztopina priteče iz spodnje (leve) nosnice v umivalnik ali odtok.
 5. Sedaj nagnite glavo na drugo stran in ponovite postopek.
 6. Pri tem ves čas dihajte skozi usta.
 7. Po čiščenju nos izpihajte še v robček.

 

NIVEA BABY RAZTOPINA ZA ČIŠČENJE NOSKA - VEDNO PRI ROKI

nivea baby fizioloska - na poti

Nepogrešljiva na vsakem koraku

NIVEA BABY raztopina za čiščenje noska vsebuje 100 % sterilno naravno raztopino soli, ne vsebuje pa konzervansov, parabenov, alkohola in barvil. Njeno sterilno pakiranje v posamičnih odmerkih po 5 ml zagotavlja praktično in higienično uporabo tako za otroke kot odrasle. Zato je obvezna oprema doma, na poti in na potovanju.

Zakaj je čiščenje zamašenega noska pri dojenčku tako pomembno?

Ker si dojenček ne zna sam izpihati noska, čist nosek pa je izrednega pomena za lažje dihanje in hranjenje. To je še posebej pomembno, ko so na pohodu prehladna obolenja. Redna uporaba fiziološke raztopine pri otroku lahko prepreči vnetje srednjega ušesa.